Wat zijn de voordelen van het kopen van een woning in Spanje met behulp van een Nederlandse aankoopmakelaar?

Een Nederlandse aankoopmakelaar spreekt uw taal, kent de lokale markt, kan u adviseren over juridische en fiscale aspecten, en staat u bij tijdens het gehele aankoopproces.

Hoe lang duurt het aankoopproces van een woning in Spanje?

Het aankoopproces kan variëren van enkele weken tot enkele maanden, afhankelijk van factoren zoals de beschikbaarheid van de woning, het afhandelen van de juridische documentatie en de financiering.

Welke documenten zijn er nodig om een woning in Spanje te kopen?

U heeft onder andere een NIE-nummer (Número de Identificación de Extranjero) en een Spaanse bankrekening nodig.

Wat is een NIE-nummer en hoe kan ik deze verkrijgen?

Een NIE-nummer is een fiscaal identificatienummer voor buitenlanders in Spanje. Dit kunt u aanvragen bij de Spaanse ambassade of consulaat in Nederland, of in Spanje bij de lokale politie of het buitenlanders kantoor. Doorgaans maken onze klanten gebruik van een gestor of advocaat die hen ook bijstaat om het NIE nummer te krijgen.

Moet ik in Spanje belasting betalen over mijn aangekochte woning?

Ja, als eigenaar van een woning in Spanje bent u verplicht om jaarlijks de onroerendgoedbelasting (IBI) te betalen en tevens dient u inkomstenbelasting te betalen wanneer u verhuurt of een jaarlijks huurwaardeforfait voor de periode dat u niet verhuurt. Bovenstaande geldt wanneer u als niet-resident en als particulier koopt. Wij kunnen u in contact brengen met een Nederlandstalige gestor die u al het administratieve werk uit handen neemt.

Kan ik een hypotheek krijgen in Spanje als buitenlander?

Ja, het is mogelijk om als buitenlander een hypotheek te krijgen in Spanje, maar de voorwaarden en vereisten kunnen verschillen van die in Nederland. Meer weten? > Ga naar Hypotheek in Spanje 

Welke kosten zijn er verbonden aan het kopen van een woning in Spanje?

Naast de aankoopprijs dient u rekening te houden met overdrachtsbelasting, notariskosten, registratiekosten, kosten voor de aankoopmakelaar en advocaat/ gestor.

Wat is een “Nota Simple” en waarom heb ik deze nodig?

Een “Nota Simple” is het uittreksel van het Eigendomsregister, een officieel document dat de juridische status van de woning beschrijft. Het is cruciaal voor het controleren van eigendomsrechten en eventuele lasten op de woning.

Kan ik mijn Nederlandse woning verkopen om een woning in Spanje te kopen?

Ja, veel Nederlanders verkopen hun woning in Nederland om zich in Spanje te vestigen. Uw aankoopmakelaar kan adviseren over de te nemen stappen.

Hoe vind ik een betrouwbare aankoopmakelaar in Spanje?

Zoek naar makelaars met goede onafhankelijke referenties zoals te lezen op www.mondi.nl, lidmaatschap van professionele organisaties zoals de APIAL en ingeschreven als makelaar in het register van de Communidad Valenciana, of een andere provincie wanneer u elders een woning zoekt.

Wat zijn de valkuilen bij het kopen van een woning in Spanje?

Onder meer niet-geverifieerde eigendomsrechten, verborgen gebreken, en onduidelijkheden over de juridische status kunnen valkuilen vormen.

Is het mogelijk om een woning in Spanje op afstand te kopen?

Ja, met de hulp van technologie en een betrouwbare aankoopmakelaar kunt u het aankoopproces grotendeels op afstand doorlopen.

Hoe zit het met de verzekering van mijn woning in Spanje?

Het is aan te raden om zowel een opstal- als inboedelverzekering af te sluiten voor uw woning in Spanje. Bij een appartement zal de opstalverzekering door de VVE worden afgesloten. Wij brengen u graag in contact met Nederlandstalige dienstverleners op dit gebied.

Kan ik als niet-resident een woning kopen in Spanje?

Ja, zowel residenten als niet-residenten kunnen woningen kopen in Spanje. Er zijn geen restricties op het kopen van onroerend goed voor buitenlande

Hoe wordt de waarde van een woning in Spanje bepaald?

De waarde wordt bepaald door verschillende factoren, zoals locatie, grootte, staat van het onroerend goed, markttrends, en extra voorzieningen.

Wat zijn de stappen van het aankoopproces van een woning in Spanje?

Het proces omvat het vinden van een woning, het verkrijgen van een NIE-nummer, het openen van een Spaanse bankrekening, het onderhandelen over de prijs, het uitvoeren van een juridische controle, het tekenen van het voorlopige koopcontract, en uiteindelijk het tekenen van de akte bij de notaris.

Kan ik gebruikmaken van Nederlandse advocaten of adviseurs tijdens het aankoopproces?

Ja, u kunt Nederlandse adviseurs betrekken, maar het is van belang dat zij specifieke lokale kennis hebben en dus bekend zijn met het Spaanse recht en de lokale marktomstandigheden. Uiteraard beschikken wij een uitgebreid netwerk van Nederlandstalige adviseurs.


KAN IK EEN HYPOTHEEK VESTIGEN OP DE WONING IN VALENCIA?

Wij werken samen met een hypotheekbemiddelaar die met tal van banken goede afspraken heeft om voor buitenlandse investeerders een hypotheek af te sluiten.

Zij spreken Nederlands en zijn zelf gevestigd in Valencia. Wij werken al jaren samen en introduceren u graag.

Alvast meer weten over hypotheekmogelijkheden? 

>Ga naar Hypotheek in Spanje